Zinvolle en leuke dagbesteding zet cliënten in hun kracht

28 november 2024

Binnen de Koraal-regio’s in Limburg zien we de meest uiteenlopende cliënten van alle leeftijden en mensen met een licht verstandelijke beperking tot mensen met een meervoudige handicap. Sommige cliënten wonen thuis bij hun ouders, andere verblijven in een groepswoning op de centrumlocatie of in de wijk. Meestal hebben deze cliënten ook dagbesteding bij Koraal. Om in te spelen op de wensen en mogelijkheden van al onze doelgroepen, hebben we een breed aanbod aan dagbestedingsvormen. Ondanks de verschillen is de behoefte van cliënten daarbij altijd hetzelfde: als je naar de dagbesteding gaat, dan wil je op een zinvolle én op een leuke manier bezig zijn!

Patrick Dereij en Johan Rompelberg zijn begeleiders bij de dagbesteding van Koraal regio Noord- en Midden-Limburg. Zij werken bij Park Piahoeve. Hoe zorgen zij ervoor dat cliënten een fijne dag hebben wanneer ze naar de dagbesteding komen? Hoe gaan ze om met individuele ontwikkeldoelen en wat komt daar allemaal bij kijken? “Een populaire tak binnen de dagbesteding is de tuinploeg”,  trapt Patrick Dereij af. “Dat werk spreekt veel cliënten aan. Want dan komen ze op verschillende plekken en zien ze veel. Daarbij werken ze ook met machines, wat natuurlijk best stoer is."

Koraal zinvolle dagbesteding

Patrick Dereij (links): "Ik ben heel erg trots op onze jongens."

 



"We doen van alles: van gras maaien, heggen scheren en struiken snoeien in de zomer, tot dode bomen verwijderen, blad blazen en brandhout zagen in de winter. Als cliënten bij ons beginnen, gaan we eerst samen kijken wat iemand wil en kan. Daarbij maakt het niet uit of iemand een uur doet over het maaien van een vierkante meter of binnen die tijd juist kilometers heg kan scheren. Het gaat erom dat je bezig kunt zijn op een manier die bij jou past. Samen met de andere cliënten van de tuinploeg.” 

We doen het samen
Johan Rompelberg: “We begeleiden in totaal zo’n vijftien cliënten. Sommigen werken elke dag, anderen een dagdeel. In de praktijk zijn we meestal met vijf tot acht man op pad. Daarbij kijken we bewust naar de samenstelling van de groep: wie kan er goed zelfstandig werken en wie kun je bijvoorbeeld niet uit het oog verliezen? Welke cliënten kunnen goed met elkaar opschieten en welke combinaties kunnen zorgen voor spanning? Voor de begeleiders is het de uitdaging om te herkennen wat de mogelijkheden van de cliënten zijn, maar zeker ook waar de grenzen liggen. Een fijne groepsdynamiek is belangrijk. Ik zeg altijd: iedereen moet met een glimlach naar huis gaan. Dan heb je een goede dag gehad.” 

Johan Rompelberg (rechts): “Iedereen moet met een glimlach naar huis gaan."

 


Sleutelen aan vaardigheden
Patrick: “We besteden ook veel aandacht aan sociale vaardigheden. Daar begint het mee. 
Hoe stel je je op tegenover anderen? Waarom is het belangrijk om op tijd te komen en om je zaakjes in orde te hebben? Vanuit dat punt bouwen we het verder op: wat wil je graag leren, waar liggen je interesses en waar word je blij van? Als je die dingen naloopt, komt je vanzelf uit bij de kansen voor een cliënt. Een paar jaar geleden kwam hier een jongen binnen met een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt. We zagen echter direct zijn potentieel. Dus zijn we samen gaan sleutelen aan zijn leerpunten. Nu heeft hij een vaste baan bij een hovenier.”

Kleine stappen en grote sprongen
“Werk vinden bij een regulier bedrijf is een fantastisch resultaat, maar een doel dat slechts voor enkele van onze cliënten haalbaar is”,  vult Johan aan. “En dat is ook helemaal prima. Kleine stappen vooruit zijn voor ons net zo belangrijk als grote sprongen. Eén van onze cliënten wilde bijvoorbeeld al heel lang meedoen met gras maaien. De wil was er wel, maar de uitvoering… die kreeg hij maar niet onder de knie. We zijn toen verder gaan kijken en hebben speciaal voor hem een kleinere grasmaaier aangeschaft. Daar maakt hij nu succesvol zijn meters mee, nu kan hij echt meedoen met de rest.”

Patrick: “We onderzoeken altijd hoe we de wensen van onze cliënten waar kunnen maken. Als dit toch niet mogelijk blijkt te zijn, gaan we op zoek naar een alternatief, naar iets dat in de buurt komt. En als we constateren dat iemand niet geknipt is voor de tuinploeg, dan zorgen we ervoor dat we onze samenwerking toch op een positieve manier afronden. We stellen dan een advies op, zodat de betreffende cliënt mogelijk succesvol kan instromen bij een andere vorm van dagbesteding die we bieden.” 

Trots
“Ik ben heel erg trots op onze jongens”, sluit Patrick af. “Omdat ze zich elke dag inzetten om van onze locatie een mooi plekje te maken.” Johan is het daar helemaal mee eens: “Ze zijn hier elke dag met plezier bezig. Als team stellen we onszelf elke dag nieuwe doelen. Doelen die we telkens behalen door er in ons eigen tempo samen de schouders onder te zetten!”

Terug naar het overzicht