Werken bij intensieve kleinschalige behandelgroepen: professionele en persoonlijke groei

03 september 2024

De La Salle start met kleinschalige intensieve behandelgroepen voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Als thuis wonen even niet meer lukt, kunnen zij tijdelijk verblijven bij een behandelgroep van maximaal zes jeugdigen. Zij worden begeleid door evenveel begeleiders, een unieke werkomgeving voor zorgprofessionals. Vera van ’t Erve, die per 1 juli is gestart als senior begeleider, deelt haar verwachtingen over de kleinschalige intensieve behandelgroepen en haar nieuwe uitdagende functie.

“Sinds 2017 werk ik als groepsbegeleider bij De La Salle. De afgelopen jaren heb ik gezien hoe De La Salle voortdurend innoveert en passende zorg en behandeling biedt. De overgang naar intensieve kleinschalige behandelgroepen, is een mooie ontwikkeling, waar ik heel enthousiast van word.”
 

Meer aandacht en stabiliteit

“Zo kunnen we in kleinere groepen jeugdigen meer tijd en positieve individuele aandacht geven en ook beter inspelen op wat zij nodig hebben”, licht Vera toe. Daarbij is zo'n kleinere groep ook rustiger en stabieler, wat essentieel is voor een effectieve behandeling. Ik vind het bijzonder dat ik een duurzame bijdrage mag leveren aan de behandeling van onze jeugdigen en hun ouders.”

Professionele en persoonlijke groei

“Daarnaast biedt het mij de kans om te groeien op professioneel én persoonlijk vlak. In mijn nieuwe rol als senior begeleider ga ik een opleiding tot coach volgen, zodat ik mijn collega's "coaching on the job" kan bieden. Naast mijn werk met de jeugdigen zal ik namelijk ook mijn collega's coachen en zorgen voor de verbinding met andere disciplines. Ik wil een klankbord zijn voor mijn collega's en een schakel tussen groepsbegeleiders, teamleiders en regiebehandelaars. Samen met de jeugdigen en ouders werken we aan een passend toekomstperspectief.”

Talenten benutten en verbinding met jeugdigen maken

“Voor het team betekent dit ook dat we meer kansen krijgen om onze eigen talenten te benutten. Als senior begeleider wil ik mijn collega's uitdagen om dicht bij zichzelf te blijven, want ik geloof dat dit cruciaal is voor de verbinding met onze jeugdigen. Deze verbinding is essentieel voor een effectieve behandeling. De creativiteit en flexibiliteit, maken het werk interessant en dynamisch.”

Verenigen groeiend team

“Er worden nieuwe enthousiaste collega's aangenomen met een mix van ervaringen. Sommige collega's komen zelfs uit andere sectoren en volgen hun hart naar de zorg. Voor mij als senior ligt de uitdaging in het verenigen van dit groeiende team voor ons gezamenlijke doel: behandeling in kleinschalige groepen voor onze complexe, maar prachtige doelgroep.”

Terug naar het overzicht