Unieke zorgvariant voor ouder wordende mensen met Down

01 augustus 2019

Cliënten met het syndroom van Down een gelukkige oude dag bezorgen. Bij Koraal locatie Op de Bies weten ze hoe dat moet. Twee teams in aanééngesloten woningen zijn gespecialiseerd in de ondersteuning van steeds ouder wordende cliënten met het syndroom van Down, al dan niet met Alzheimer-dementie. Gedragswetenschapper Petra Jacobs: “Mensen komen hier vaak nog helemaal tot bloei en kunnen in de laatste jaren van hun leven nog genieten.”

Vijftien cliënten met het syndroom van Down wonen op de locaties Hereweg 171a en 171b. De jongste bewoner is 35 jaar, de meesten zijn boven de 50 en de oudste bewoner is 66 jaar. Een aantal van hen is dementerend of beginnend dementerend. “Het is een bijzondere doelgroep”, zegt Teammanager Natasja Kroes. “We hebben het over bewoners met een heel eigen karakter die behoorlijk eigenwijs kunnen zijn. Als medewerker moet je écht weten wie de cliënt is, wat hij wil en daarop adequaat inspelen. Anders gooien ze de kont tegen de krib en krijg je niets van ze gedaan.”

Stabiele teams
Met de ervaring en deskundigheid van de medewerkers in de ondersteuning van de cliënten zit het wel goed. Op beide groepen werken al sinds jaar en dag stabiele teams met veel kennis van het syndroom van Down en Alzheimer-dementie, de ziekte die mensen met het syndroom van Down op oudere leeftijd vaak treft. “Voor onze cliënten is de vertrouwensband met het personeel ontzettend belangrijk”, zegt Petra Jacobs. “Ze kennen de vaste gezichten van onze medewerkers en dat biedt een hele, veilige sfeer waarin ze prima kunnen gedijen.”

Cliëntvolgend
Natasja Kroes: “We zijn daarin cliëntvolgend, dat is heel voornaam. We volgen het ritme van de cliënt. Als iemand bijvoorbeeld liever ’s avonds doucht dan ’s ochtends, dan regelen we dat. En dat geldt ook voor veel andere zaken, zoals bijvoorbeeld de planning van dagbesteding, wellness, tekenen of gebruik van het waterbed.” Petra Jacobs: “Op basis van ervaring weten we wanneer iemand op een dag zijn meest heldere moment heeft. Onze medewerkers houden heel goed de alertheid van cliënten in de gaten en kiezen op basis daarvan de momenten dat ze hen iets aanbieden.”

Specialistisch
De kwaliteit om flexibel te zijn in het werk is groot bij de circa 20 medewerkers van de twee teams. Het personeel groeit als het ware mee met de ontwikkeling van Alzheimer-dementie. Petra Jacobs: “Dementie kent 4 fases en het maakt qua begeleiding een groot verschil of iemand zich in fase 1 of 4 bevindt. Onze medewerkers herkennen deze fases en handelen er in de ondersteuning ook naar. Ze gaan heel specialistisch te werk.”

 

Methodiek Urlings
De vaardigheden om signalen van cliënten op te pikken en de begeleiding daarop aan te passen is een wezenlijk onderdeel van de zogeheten methodiek Urlings die de teams zich eigen hebben gemaakt. Petra Jacobs: “De fenomenologische benadering in deze methodiek vormt de basis van onze benaderingswijze van cliënten. Onze houding naar cliënten is glashelder: wij bieden hen een goede, oude dag. Met alle kennis en kunde over het syndroom van Down. Mensen blijven hier bijna altijd tot aan het einde van hun leven. Wij willen dat ze het bij ons goed naar hun zin hebben.”

Palliatieve zorg
Omdat cliënten blijven tot aan hun dood zijn de medewerkers ondertussen ook gespecialiseerd in palliatieve zorg. Natasja Kroes: “Wij krijgen hiervoor veel lof van verwanten. Zij spreken hun waardering uit over de zeer persoonlijke manier waarop wij de weg naar het levenseinde van cliënten vorm geven. Verwanten vinden het fijn dat hun broer of zus bij ons in goede handen is, dat zeggen ze tegen ons.”

Petra Jacobs: “Wij bieden binnen Koraal voor deze doelgroep een volstrekt unieke vorm van zorg aan. Ik vermoed zelfs dat deze zorgvariant bij geen enkele andere zorgaanbieder in het zuiden van het land wordt aangeboden. Echt iets om trots op te zijn.”

Terug naar het overzicht