Succesvolle integratie voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt

09 januari 2024

Via het project Social Return is André Smits als conciërge op Het Berkenhofcollege in Breda terecht gekomen. Na langere tijd thuis te hebben gezeten, gaf deelname aan Social Return hem de kans om weer mee te doen in de maatschappij. Met dank aan zijn jobcoach Rens Schuurman, voelde André zich al snel als een vis in het water bij Het Berkenhofcollege.

Rens: “Ongeveer twee jaar geleden kwam ik in contact met André. Hij volgde toen via het UWV een Naar werk traject, uitgevoerd door Koraal. Samen met André ben ik op zoek gegaan naar een passende werkplek. Via via hoorde ik van het project Social Return binnen Koraal. Het doel van Social Return is het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt door het creëren van een aangepaste functie óf door een bestaande functie beschikbaar te stellen voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. André gaf aan dat werken op een school hem wel wat leek. Op Het Berkenhofcollege is toen de functie van conciërge gecreëerd. De taken van een conciërge werden verdeeld onder het onderwijspersoneel, de aangepaste functie kon dus gecreëerd worden door die taken te bundelen.”

Spannend
André: “Mijn achtergrond ligt in het straat- en grondwerk, waardoor ik eigenlijk altijd buiten was. Werken als conciërge was totaal nieuw voor mij, in het begin vond ik het wel even spannend. Past het binnen werken wel bij mij? Nu blijkt dat het heel goed te combineren is om zowel binnen als buiten te werken. De functie van conciërge was er voor mijn komst nog niet, maar wordt nu met terugwerkende kracht gemist.” Rens: “Als conciërge ben je een manusje van alles en dat is André zeker. Hij zorgt dat het er overal netjes uitziet, zowel binnen als buiten. Een klusje hier, een reparatie daar.” André vult aan: “Een lampje vervangen, verstopping verhelpen of de heg snoeien: ik draai mijn handen er niet voor om.”

Succesverhaal
Vanuit het project Social Return wordt het salaris voor de participatiemedewerker maximaal twee jaar betaald. Omdat het vaak om een gecreëerde functie gaat, stromen de meeste werknemers uit naar ander werk. Soms komt het voor dat er een vacature is die passend is, waardoor iemand vast in dienst kan komen. Dit was bij André het geval. Rens: “Met de verhuizing van Het Berkenhofcollege in zicht, voorzag onze schoolleider Geert Beskers dat er budget vrij zou komen voor een conciërge. Deze samenwerking was daardoor gelijk een goede manier om te kijken of dit voor ons werkbaar is: iemand een plek bieden om die ervaring op te doen én mee te doen in de maatschappij en voor André de kans om te laten zien of het past. Ik kan je vertellen dat het perfect past, dus het is een fantastisch succesverhaal.”

Jobcoach
Rens: “Zodra een cliënt wordt geplaatst binnen Koraal, wordt er ook een jobcoach aan gekoppeld. In het geval van André is het extra fijn dat ik deze functie voor hem heb geregeld én op dezelfde locatie werk. Dit gaf mij de kans om interne jobcoaching te geven. Bij André was vooral het afremmen een aandachtspunt: het niet te hard van stapel willen lopen. Daarnaast was het belangrijk om de werkzaamheden te structureren, zowel voor André als de collega’s waar hij mee te maken kreeg. Door middel van coaching gesprekken konden wij dit samen gaan vormgeven. Inmiddels is jobcoaching niet meer nodig, maar doordat we elkaar dagelijks zien ben ik op de achtergrond altijd nog aanwezig.” 

 

Droombaan
Dankzij Social Return is voor André een droombaan ontstaan, hij ziet zichzelf hier dan ook zeker tot zijn pensioen werken. Rens: “Er hebben collega’s aan het bureau van onze schoolleider gestaan om aan te geven dat André moest blijven. Hij heeft zichzelf écht onmisbaar gemaakt.” Voor André is het niet meer dan normaal, hij doet gewoon zijn werk. Toch zijn die complimenten natuurlijk wel fijn. André: “Het is fijn om gewaardeerd te worden want dat kan natuurlijk ook heel anders, weet ik uit het verleden. Ik ben goed begeleid en ik ervaar het contact met mensen als heel prettig. Als je werkloos thuis zit raak je in een isolement, hier heb je aanspraak. Alleen al voor het sociale aspect is deze baan dus heel positief! Iedereen is heel collegiaal en heeft echt oog voor elkaar. Daarnaast spreekt de doelgroep mij ook aan. Ik kan me goed in hen verplaatsen en dat is hier ook wel nodig.” Rens vult aan: “André is geen groepsdier maar hij weet zich overal heel goed in te mengen. Ik zag meteen al dat hij zich thuis voelde.” 

Waardevolle toevoeging 
Het inzetten van een medewerker vanuit het project Social Return heeft volgens Rens alleen maar voordelen. Rens: “Ik denk dat het voor elke school binnen onze regio een waardevolle toevoeging is om een functie te creëren voor een collega vanuit Social Return. Jobcoaches vervullen daar een belangrijke rol in. Zij stemmen de taken en de mogelijkheden vanuit de werkgever en de kwaliteiten en beperkingen vanuit de werknemer op elkaar af, ook blijven ze in dit traject coachen op de aandachtspunten. Zo zorgen we er samen voor dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer volwaardig meedraaien in een team waar zij gewaardeerd worden.”
 

Terug naar het overzicht