ITB: met vertrouwen kunnen kijken naar de toekomst van het hele gezin 

19 november 2024

In een gezin met opgroeiende kinderen blijven er voortdurend dingen veranderen. Alle kinderen ontwikkelen zich op hun eigen manier en dat vraagt opvoedkundig het een en ander van de ouders, die ook vaak hun eigen verhaal hebben. Wanneer er daarbij ook gedragsproblemen of uitdagingen op het gebied van ontwikkeling spelen, kan dat ervoor zorgen dat gezinnen in de knel raken of zelfs helemaal vastlopen. Koraal biedt daarom Intensieve Thuisbehandeling, ook in regio Noord- en Midden-Limburg. ITB is een tijdelijke behandelvorm, waarbij het gezin met de ondersteuning van behandelaren werkt richting herstel. De behandeling wordt na verloop van tijd afgebouwd tot het moment is bereikt dat ouders en kinderen weer met vertrouwen de regie over hun leven hebben.

Lisanne en Piet kwamen acht jaar geleden voor het eerst in aanraking met Koraal. “Thuis kwamen we er niet meer uit”, vertelt Lisanne. “Onze oudste zoon kreeg steeds meer woede-uitbarstingen. Er was veel ruzie en dat had een effect op het hele gezin. Als ouders wisten we niet meer wat we moesten doen.” Behandelaar Will Bertrams werd destijds vanuit de discipline Ambulante Spoedhulp ingevlogen: “Wanneer er meerdere problemen spelen binnen een gezin en ouders niet meer weten hoe ze het tij kunnen keren, is er professionele hulp nodig om de neerwaartse spiraal om te keren.” 

Koraal ITB - Intensieve Thuisbehandeling

Licht verstandelijke beperking
Will: “We hebben toen bekeken: wat zijn precies de problemen? En wat kunnen we doen om deze aan te pakken? Al snel bleek dat er bij de oudste zoon sprake was van een licht verstandelijke beperking. En dat hij elke dag onbewust werd overvraagd, ook door Lisanne en Piet. “Ik voel me daar nog steeds schuldig over”, bekent Lisanne. “We hadden al langer een vermoeden, maar door de tussenkomst van Koraal stond het eindelijk zwart-op-wit.” Will vult aan: “Het vaststellen van de licht verstandelijke beperking maakte het mogelijk om te bekijken waar hun zoon behoefte aan had. Thuis, en bijvoorbeeld ook op school.”

Handvaten
Een gedeelte van de behandeling richtte zich op de zoon, een ander deel op het gezin. Via ITB kregen Lisanne en Piet bruikbare handvaten. Will: “Ik zeg altijd: als je vader of moeder wordt, krijg je daar niet een opleiding bij die je leert hoe je een goede ouder kunt zijn. En ook geen training over hoe je moet omgaan met niet-alledaagse problemen. We zijn toen samen met Lisanne en Piet gaan werken.” 

Lisanne geeft een voorbeeld: “Vroeger gaven Piet en ik bijvoorbeeld vijf opdrachten tegelijk aan onze zoon, terwijl hij nog op de slaapkamer was en wij al in de keuken stonden. We hebben geleerd dat hij dat moeilijk kan verwerken. Daarna probeerden we er dus op te letten om één vraag tegelijkertijd te stellen. Wanneer hij ook daadwerkelijk in de buurt is, zodat we kunnen zien of hij de vraag begrijpt.” Will: “Dat ging toen heel goed. Omdat ITB altijd tijdelijk is en de behandeldoelen waren bereikt, werd het gezin doorverwezen naar een andere aanbieder voor vervolgzorg.”

• Anouk van Soest (links) en Will Bertrams zijn behandelaar ITB bij Koraal regio Noord- en Midden-Limburg
 




Terugval
Vorig jaar was er een terugval. Lisanne en Piet hebben namelijk ook elk hun eigen uitdagingen in het leven. En in een gezin met inmiddels vier opgroeiende kinderen moet je dan sterk in je schoenen staan om alles in goede banen te leiden. Lisanne en Piet vroegen opnieuw om hulp en Koraal kwam weer in beeld. Piet: “Omdat onze eerdere ervaring met Will zo positief was, hebben we gevraagd of zij ons nu opnieuw kon ondersteunen. Gelukkig kon dat.” Will: “In vergelijking met de eerdere behandelfase zijn we nu meer naar het hele systeem gaan kijken. We investeren op dit moment nadrukkelijk in het versterken van de basis. En dat betekent dat we ook concreet aan de slag zijn gegaan met de persoonlijke uitdagingen van Lisanne en Piet.

Ook familieleden worden bij de behandeling betrokken. Want als de ITB straks weer is gestopt, is het van essentieel belang dat Lisanne en Piet kunnen terugvallen op de mensen om hen heen. “Laatst kregen we slecht nieuws”, begint Piet. “Daardoor liepen de frustraties thuis op. We zijn toen naar de moeder van Lisanne gegaan en hebben daar twee uur gepraat. Daardoor zakte de emotie op een gegeven moment en keerde de rust weer terug. Het is heel fijn dat die mogelijkheid er nu is.”

• Lisanne (links) behandelaar Will Bertrams (midden), Piet (rechts) en hun jongste dochter, die ook graag wilde meedoen aan de fotoshoot voor dit artikel. 
 


Vooruitkijken
Piet: “Lisanne deed de opvoeding van de kinderen vroeger nagenoeg alleen. Ik hield me afzijdig, omdat ik mijn eigen problemen had. Maar ik realiseer me nu dat je je kinderen maar één keer in je leven ziet opgroeien. De eerste helft daarvan heb ik gemist. Ik ga er daarom alles aan doen om in het tweede deel wel een belangrijke rol te spelen!” 

Lisanne heeft er een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant vindt ze het fijn dat Piet nu zijn rol als vader oppakt, aan de andere kant heeft ze moeite om de volledige verantwoordelijkheid los te laten. “Daar zit voor mij de uitdaging”, zegt ze. “Ik ben alleen maar gewend om me in dienst te stellen van anderen. Het voelt nog heel onwennig dat er nu ook soms tijd is voor mezelf. Maar we doen het stap-voor-stap. Met het doel om straks weer met vertrouwen op eigen benen te staan. Waarbij we ook naar de toekomst durven kijken. En waarbij we ook kunnen genieten van waar we staan en waar we naartoe gaan.”

Terug naar het overzicht