Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel te downloaden als pdf.
In de jeugdhulp veranderen we de focus van beperkingen en problemen naar aandacht voor krachten, steun, hoop en veerkracht van de jeugdige. Om deze verschuiving te ondersteunen, gebruikt Koraal de Yucel-methode. Dit is een methode om in gesprek te gaan over de krachten, lasten en wensen van een jeugdige en het gezin. Bart (16 jaar, niet zijn echte naam) verblijft vanwege zijn gedrag bij Koraal locatie De Hondsberg. Met behulp van Yucel heeft hij samen met zijn ouders zijn levenssituatie in kaart gebracht. Bart heeft de resultaten zelf aan het behandelteam toegelicht. Samen met zijn persoonlijk begeleider Roel van der Cruijsen vertelt hij over zijn ervaring.
“Met de Yucel-methode kun je de levenssituatie van een persoon in kaart brengen", legt persoonlijk begeleider Roel van der Cruijsen uit. “Met gekleurde blokken heeft Bart een visuele weergave gebouwd van zijn huidige en gewenste levenssituatie. Wat vindt hij fijn, wie zijn belangrijk voor hem, waar krijgt hij energie en wat ervaart hij als een last? Zo hebben we goed in beeld gekregen wat Bart wil bereiken, waar hij aan wil werken en welke dingen hem daarbij helpen. Wij begrijpen hem beter en kunnen beter bij hem aansluiten. We kunnen samen met Bart en zijn ouders heel gericht aan de slag.”
Gewoon gaan vertellen
Bart heeft zelf de resultaten van zijn opstelling verteld aan een groep van twaalf begeleiders. “Ik vond het niet moeilijk of spannend”, zegt Bart. “Ik ben gewoon gaan vertellen. Bijvoorbeeld dat ik veel van mijn ouders hou. Maar soms liep het niet zo fijn. Ook geef ik veel om mijn vrienden van Schoolweg 11 en 12. We hebben veel gemeen. Ik vind het fijn om met hen te gamen of om over het terrein te lopen. Ook mijn oma kwam terug in mijn opstelling. Ik ging vaak op bezoek en kon bij haar altijd mijn verhaal kwijt. Toen zij twee jaar geleden overleed, was ik heel verdrietig. Ik had niemand meer om dingen aan te vertellen. Verder betekenen school, mijn persoonlijk begeleiders en de groepsbegeleiders veel voor mij. Zij doen veel voor mij en proberen mij zo goed mogelijk te helpen.”
“Er was ook een blok over dingen die mij energie geven”, vervolgt Bart. “Dat is muziek. Het klinkt misschien raar, maar muziek is mijn leven. Als ik verdrietig ben, luister ik Juice WRLD. En als ik boos of een beetje agressief ben, luister ik Pop Smoke. De muziek helpt me de emotie weg te laten gaan. Ik word dan weer rustig.”
Positieve mindset
Het verhaal van Bart heeft diepe indruk gemaakt op het behandelteam. “Het is zo knap dat Bart zich zo kwetsbaar kon opstellen”, zegt Roel. “Ik kreeg er kippenvel van. Hij kreeg ons allemaal stil. We waren heel trots op hem. Het heeft Bart in zijn kracht gezet.”
Ook voor Bart voelde het fijn om te vertellen. “De begeleiding weet wat er met me aan de hand is en hoe het met me gaat. Ook is mijn mindset veranderd; ik ben veel positiever. Ik kan nu beter mijn emoties aanvoelen en ik kan ze kwijt. Dat levert mij veel op. Thuis en op school functioneer ik beter. Ik heb het leuker met mijn moeder en kan beter dingen oplossen. Nu kan ik lekker door. Ik wil mijn scooterrijbewijs en vmbo-diploma halen. En later een goede baan vinden. Zo mooi als ik tegen mijn ouders kan zeggen: Ja, ik kan het wel!”