Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel te downloaden als pdf...
“Als je vijf dagen in de week naar de dagbesteding gaat, dan wil je ook iets doen dat je aanspreekt en er tegelijkertijd toe doet”, zegt Anniek Zeegers. Ze is coördinerend begeleider bij Parkhof, waar ze samen met collega Britt Vergossen werkt aan het vernieuwen van de dagbesteding voor de EVB+ cliënten van Koraal locatie St. Anna. “EVB staat voor Ernstig Verstandelijke Beperking, het plusje geeft aan dat er ook sprake is van gedragsproblematiek. Denk hierbij aan autisme en hechtingsproblemen.” Britt vult aan: “Binnen de doelgroep zien we de laatste jaren een duidelijke verschuiving. Een groot deel van de cliënten heeft tegenwoordig namelijk een Matig Verstandelijke Beperking, terwijl de gedragsproblemen complexer worden. Tel daar bij op dat er nogal wat leeftijdsverschil zit tussen onze jongste en oudste cliënt en het wordt duidelijk dat we ons activiteitenaanbod moeten vernieuwen.” Anniek: “Ook deze cliënten hebben recht op dagbesteding die leuk én zinvol is.”
“Tot voor kort werden de EVB+ cliënten tijdens hun dagbesteding op Parkhof voornamelijk begeleid door de medewerkers waarmee ze de dag op de woongroep waren gestart”, gaat Anniek verder. “Dat klinkt efficiënt. Maar niet alle begeleiders hebben dezelfde affiniteit met dagbesteding. En door deze manier van werken waren er ook elke dag andere medewerkers aanwezig op Parkhof. En dat terwijl deze doelgroep in de basis juist behoefte heeft aan regelmaat en structuur en bekende en vertrouwde begeleiders.”
Maatgericht werken
Britt: “Deze vaste basis geeft ons de mogelijkheid om de vaste structuur een beetje los te laten en op zoek te gaan naar activiteiten die echt aansluiten op de wensen en behoeften van individuele cliënten. Maatgericht werken dus, maar wél binnen een groep. Omdat we geen 1-op-1-begeleiding kunnen bieden - iets wat uitsluitend mogelijk is bij cliënten die meerzorg krijgen - zijn we aan de slag gegaan met groepjes. En binnen die groepjes proberen we dan in te spelen op persoonlijke behoeften. Laatst ging ik met een paar cliënten aan de slag om muurdecoratie te maken. Eén van de cliënten had geen zin om de houten wandrekken te schuren en vervolgens te verven. Dus zei ik: dan verzorg jij toch de achtergrondmuziek als DJ? Vond ie mooi! Zo droeg hij ook zijn steentje bij op een manier die op dat moment voor hem oké was. De dag erna heeft hielp hij wel mee met het schuren en verven van de wandrekken.”
Positief zelfbeeld
In de vernieuwing van het dagbestedings-aanbod kijken Anniek en Britt ook meer naar mogelijkheden in de wijk. Anniek: “Zo gaan we met cliënten die dat leuk vinden naar de supermarkt, lopen we een krantenwijk of halen we zwerfafval op. Andere cliënten blijven liever in de dagbestedingslokalen, maar vergroten momenteel wel hun wereld door bijvoorbeeld tafels te poetsen in het restaurant, de avondsoos voor te bereiden of taken te voltooien bij de kantoorruimtes in het gebouw. Naast deze activiteiten bieden we ook belevingsgerichte activiteiten aan, zoals snoezelen en koken. De verschillende activiteiten zijn goed voor het zelfbeeld van de cliënten, omdat ze op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de maatschappij of organisatie. Het mooie is dat er binnen de nieuwe opzet ook de ruimte is om een spontaan idee uit te voeren, voor de cliënten die dát juist fijn vinden.”
Werkgeluk
Wat maakt werken als begeleider dagbesteding EVB+ zo leuk? Britt: “Wat mij aanspreekt is dat je dagelijks bezig bent met cliënten die verschillende ontwikkelings-leeftijden hebben. Door de opgebouwde band tussen cliënt en begeleider ontstaat er vertrouwen in elkaar en zie ik dat cliënten groeien in hun mogelijkheden en vaardigheden. Iedere cliënt groeit op zijn eigen tempo en manier. Naast de dagelijkse gezelligheid zijn er ook momenten dat onze cliënten spanning kunnen ervaren. Dan is er onrust en in sommige gevallen ook sprake van verbale of fysieke agressie.”
Anniek vult aan: “Het is de uitdaging om dat juist voor te zijn. Daarom zijn we als begeleider voortdurend alert. Welke signalen zien we? En wat kunnen we nu al doen om te voorkomen dat iemand hoog in spanning raakt? Onder de streep is ons doel dat cliënten hier een zo fijn mogelijke dag hebben, waarbij ze zich gezien en gehoord voelen. En dat ze aan het einde van de dag weer met een voldaan gevoel terug gaan naar hun woning. Wanneer ze weer worden opgehaald door de begeleiders van hun woongroep, kunnen sommige cliënten niet wachten om vol trots te vertellen wat ze die dag hebben gedaan. Als we dat horen, dan is het voor ons ook weer een geslaagde dag!”