Bij Koraal locatie De La Salle is een nieuwe fase gestart in de zorg voor jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. Zij, die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen, kunnen voor behandeling terecht in een intensieve, kleinschalige behandelgroep, een innovatieve stap om de complexe 24-uurszorg verder te verbeteren. In groepen van maximaal zes jeugdigen krijgen deze jeugdigen meer rust, minder prikkels en meer stabiliteit om aan hun herstel te werken. Steffie en Luuk, beide groepsopvoeders bij De La Salle, delen hun persoonlijke ervaringen en de meerwaarde van deze intensieve, kleinschalige aanpak.
Persoonlijke aandacht maakt een wereld van verschil
Steffie heeft al 25 jaar ervaring in de zorg voor jeugdigen en zag de werk- en behandelomgeving de afgelopen jaren flink veranderen. "Twintig jaar geleden zijn we in Uden overgestapt van een grote groep van tien tot dertien jeugdigen, naar kleine groepen. Destijds waren we met twee begeleiders vooral bezig met structuur behouden en ervoor zorgen dat het niet uit de hand liep. Op de kleinschalige groepen kunnen we jeugdigen échte aandacht geven,” legt ze uit. “Dat maakt een groot verschil. We krijgen samen met de jeugdige de tijd en ruimte om momenten te bespreken, situaties na te gaan, en zo leren ze van hun ervaringen.
Luuk, die al vijf jaar bij De La Salle in dienst is en ook met kleinere groepen werkt, licht verder toe: “Bij een lastige situatie kun je alles van begin tot eind met de jeugdige doorlopen, zonder dat je anderen verwaarloost. Doordat de groep klein is, hebben we altijd tijd voor de andere jeugdigen en krijgt iedereen de aandacht die ze zo ontzettend nodig hebben. Jeugdigen voelen zich hierdoor gezien en begrepen, en dat schept vertrouwen.”
Veiligheid en vertrouwen als basis
Naast aandacht is veiligheid een van de speerpunten in de kleinschalige behandelgroepen. “De kunst van een behandelgroep is zorgen dat jeugdigen opnieuw leren vertrouwen in de volwassenen en daarnaast ook leren van en met elkaar”, vertelt Luuk. “In grote groepen is het risico veel groter dat jeugdigen elkaar juist vinden vanuit onrust en overprikkeling en elkaar juist meenemen in de dingen die niet helpend zijn. Daarmee worden de problemen soms verergerd en vaker in stand gehouden. In kleinere groepen ervaren jeugdigen minder drukte en meer rust, wat essentieel is om vertrouwen te kweken. De sfeer is stabieler en jeugdigen voelen zich veiliger. Zo krijgen ze de ruimte om op zichzelf en op anderen te leren vertrouwen. Want we weten ook dat een kalm brein nodig is om weer in ontwikkeling te komen.”
Steffie vult aan: “In de kleinere setting hoeven jeugdigen met minder mensen rekening te houden. Ze kunnen ze zich gemakkelijker terugtrekken of juist om hulp vragen wanneer dat nodig is. Dit creëert een omgeving, waarin jeugdigen kunnen ontspannen en aan zichzelf kunnen werken, zonder steeds overprikkeld te raken door hun omgeving.”
Betrokkenheid en relatie als basis voor herstel
In kleinschalige groepen draait alles om betrokkenheid, en daar merken jeugdigen en begeleiders beide de positieve effecten van. "We werken vanuit verbinding, legt Luuk uit. “Wat heb jij nodig, wat werkt voor jou, wie kan daarbij helpen en hoe kunnen we dat samendoen? Doordat we de tijd hebben voor iedereen, kan ik echt een relatie met hen opbouwen. Deze aanpak is essentieel voor het herstelproces, want herstel begint vanuit relatie.”
Steffie en Luuk werken niet alleen aan de relatie met de jeugdigen zelf, maar ook met hun ouders en gezinsleden. Steffie: “Ouders merken ook het verschil. De kleinschaligheid biedt warmte en nabijheid. Ouders kunnen bijvoorbeeld een kop koffie drinken in de woonkamer waar hun kind woont. Ze voelen zich welkom, iets wat in grotere groepen vaak lastiger te realiseren is. Ook voelen ouders meer rust en betrokkenheid in een kleinschalige setting, waar ruimte is om de dagelijkse situatie te bespreken en samen naar oplossingen te zoeken.”
Maatwerk voor een duurzaam resultaat
Zowel Steffie als Luuk zijn het erover eens dat maatwerk de sleutel tot succes is in de kleinschalige behandelgroepen. “Door op individueel niveau te werken en de begeleiding nauw aan te passen, kunnen jeugdigen zich beter ontwikkelen en stappen maken, “zegt Steffie. “Met de flexibiliteit in kleinschalige groepen is er ruimte en aandacht voor positieve momenten met de jeugdigen. Een succes, groot of klein, stimuleert de persoonlijke ontwikkeling en groei. Dit geldt voor onze jeugdigen, hun ouders én natuurlijk voor onszelf. Zo leren ook wij wat werkt en kunnen we daar steeds beter in worden.”
Luuk ziet bovendien een verschil in de stabiliteit van de jeugdigen. “Doordat we hen meer tijd en aandacht geven, groeit hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in anderen. Deze intensieve benadering zorgt ervoor dat jeugdigen ook in nieuwe omgevingen beter hun plek kunnen vinden.” Zo werkt De La Salle aan een toekomst waarin iedere jeugdige en hun gezin het perspectief heeft op een zo gelukkig en zelfstandig mogelijk leven.
Meer weten?
Neem deel aan het webinar: Ontdek kleinschalige zorg bij De La Salle in Boxtel.