Heb je een vermoeden dat je client gedwongen wordt om met anderen naar bed te gaan? Of seksueel getinte foto’s te maken en versturen? Dat er mensen zijn die geld aan je client willen verdienen met criminele zaken? Dit kan wijzen op seksuele of criminele uitbuiting of mensenhandel.
Op 18 oktober is het de internationale dag tegen mensenhandel. Mensenhandel komt helaas vaker voor dan je denkt. En mensen functionerend op het niveau van een licht verstandelijke beperking (LVB) zijn extra kwetsbaar. Het gaat immers om mensen met een sociaal, maatschappelijke en/of emotionele achterstand. Ze hebben vaak een lage zelfwaardering, hebben (nog) weinig tot geen eigen identiteit, en hebben een weinig realistisch zelfbeeld (over- of onderschatten zichzelf) of wereldbeeld. Van deze kwetsbaarheid maken mensenhandelaren gebruik. Onderzoeken wijzen uit dat relatief veel slachtoffers en daders een LVB hebben.
Koraal is betrokken bij het project ‘Preventie en behandeling (potentiële) slachtoffers seksuele uitbuiting LVB/GGZ’ en heeft de opgedane kennis en inzichten samengebracht in een bundel factsheets voor professionals. Hoe kan je signalen tijdig herkennen? Hoe te handelen bij (vermoedens van) uitbuiting.
YIP! Your Inner Power!
Koraal biedt met het behandelprogramma YIP! landelijk unieke, specialistische zorg aan jongeren met LVB-problematiek die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van mensenhandel. Dit doen we klinisch vanuit een open 24-uursplaatsing in Zuid-Limburg. De ambulante zorg bieden we vanuit Zuid-Limburg en sinds begin van dit jaar ook vanuit Noord-Brabant aan.
Meer weten?
Wil je meer weten of heb je vragen over seksuele uitbuiting? We zijn 24/7 bereikbaar via het e-mailadres vragenoveruitbuiting@koraal.nl
Bel je liever met één van onze medewerkers? Dat kan ook! Je kunt ons vrijblijvend bellen op dinsdagen en donderdagen van 9 tot 12 uur. De consultatielijn is bereikbaar via 088 - 50 57 410.