‘Eindelijk het échte verhaal over de zorg”

01 september 2020

Nog teveel mensen denken en praten negatief over onze sector. Doodzonde, ze moesten eens weten hoe mooi het is om te werken in zorg en welzijn. Hoeveel betekenis het leven krijgt door er voor een ander te zijn. Om de beeldvorming positiever te kleuren, maakt filmmaker Bart Hölscher, in samenwerking met Zorg aan Zet, een driedelige documentaireserie. Échte mensen met échte verhalen uit de praktijk. Het wordt prachtig en waardevol, zo leert een eerste blik achter de schermen.

Karin Schwarz, projectleider bij Koraal: “Als het over werken in de zorg gaat, overheerst nog te vaak hetzelfde, stereotype beeld. Het beeld van zorgmedewerkers die gebukt gaan onder een enorme werkdruk, onderbetaald worden en niks anders doen dan cliënten wassen. Deze documentaire bood ons de kans om de andere kant te laten zien. Niet het zoveelste promofilmpje, maar het eerlijke, genuanceerde verhaal. Ja, werken in de zorg is behoorlijk pittig. Maar er is geen sector die zo breed is, waarin je zoveel verschillende doelgroepen kunt bedienen en waarin je met kleine dingen zowel voor de cliënt als jezelf het verschil kunt maken. In de zorg maak je niet alleen maar meters, je moet ook van de centimeters kunnen genieten.

De zorg is mooi en veelzijdig
In juli 2016 zijn we binnen Koraal gestart met het project Street-wise. Ambulante zorg voor kwetsbare gezinnen en tienerouders met een licht verstandelijke beperking. We helpen ze op allerlei gebieden en zo intensief als dat nodig is om hun leven weer op de rails te krijgen. In de documentaire laten we aan de hand van een dubbelportret van cliënt Sue en haar begeleider Wendy zien hoe dat in de praktijk gaat. Hoe mooi en veelzijdig de zorg is. In de hulpverlening voor deze doelgroep zit je geen uren aan een tafel met de cliënt te praten. Deze cliënten zijn doeners. De meest waardevolle gesprekken vinden plaats terwijl je samen met iets bezig bent.

De voorbereidingen voor deze film verliepen bijzonder prettig. Filmmaker Bart Hölscher was heel rustig en begripvol. Daarbij legde hij de regie nadrukkelijk bij de cliënt. Zij mocht zelf bepalen wat wel en niet gefilmd mag worden. Nee = nee. Dat gaf haar en ons veel vertrouwen. Zeker voor mensen met een licht verstandelijke beperking is het niet altijd eenvoudig om zelf grenzen te stellen.

Ik kan elke zorgorganisatie aanraden om haar verhaal in een persoonlijke documentaire als deze te laten vastleggen. Het echte verhaal, vanuit verschillende invalshoeken belicht. Op die manier help je mensen die een carrière in de zorg overwegen bij het maken van hun keuze. De beste keuzes komen namelijk tot stand op basis van echte informatie, niet op aannames en ‘van horen zeggen’. Als je bijvoorbeeld wil weten wat werken binnen ons project Street-wise inhoudt, doe je er verstandig aan om een dagje mee te lopen en met medewerkers te praten. Of je kijkt naar deze documentaire.”

Bron:
Zorg aan Zet


Meer informatie:
Kijk voor meer informatie op de website van Zorg aan Zet
 

Terug naar het overzicht