Het zag er lang naar uit dat er in het nieuwe onderkomen van Maasveld geen zwembad zou komen. Er was geen geld. Maar velen vonden dat ze dat niet konden laten gebeuren. John Berends voelt zich de koning te rijk, zoveel is duidelijk. Een baantje bovenwater, een baantje onderwater. En nog maar een. Twee duimen omhoog. „Super. Veel beter dan het vorige zwembad.” Zo begint het artikel dat vandaag verscheen in Dagblad De Limburger over het nieuwe zwembad van onze locatie Maasveld.
Directeur Wim Swaak geeft toe: „Eigenlijk is het ondenkbaar, Maasveld zonder zwembad.” Toch zag het er heel lang naar uit dat precies dat zou gaan gebeuren. In de nieuwbouwplannen was eigenlijk geen zwembad voorzien. „Te weinig middelen.” Tot groot verdriet van veel cliënten. De Daniëlle wier naam het zwembad nu draagt was er zo een. Knuffelen, of enig ander fysiek contact met haar ouders en grootouders was door de aard van haar beperking steeds moeilijker geworden. Alleen in het zwembad, waarin ze vrij en gewichtloos kon zweven, lukte dat nog wel. Veel cliënten, ouders en medewerkers herkenden dat sentiment. En ze zouden het er dan ook niet bij laten zitten.
Talloze particulieren en instellingen omarmden onmiddellijk de inzamelingsactie die op touw werd gezet. Van cliënten die aardbeien gingen verkopen tot een sjiek sponsordiner op Château Neercanne. Swaak: „Ongelooflijk om te zien hoeveel mensen zich betrokken voelden.”
Olympisch zwemkampioene Ada Kok verbond haar naam aan het initiatief. Medewerkers deden mee aan sponsorloop Zweid veur Leid. Vorig jaar was het project het belangrijkste goede doel tijdens het Preuvenemint. Meer dan 470.000 euro werd ingezameld.
Het zwembad kwam er toch.
Steunend op bewegingsagoog Youp Poper, schuifelt Maikel Hensen voorzichtig het warme water in. Eenmaal in het diepere deel vallen beperkingen weg. De rolstoel kan aan de kant. „Je moet er niet aan denken dat je met de cliënten naar het Geusseltbad moet”, geeft Wim Swaak toe. „Met die drukte.” Sterker nog: „Voor veel cliënten is de reis ernaartoe al te veel stress.”
Poper en Hensen zijn het erover eens. Dit zwembad is een stap vooruit. Zo is er nu ook een diep deel, zodat er serieus baantjes getrokken kunnen worden. Er is ook een hefboomconstructie om mensen te laten zakken. Het bad kan zowel therapeutisch als recreatief gebruikt worden. Overigens ook door niet-cliënten die niet in een regulier bad terecht kunnen.
En dan dit nog even laten zien: het water begint te borrelen, sets lampen beginnen van kleur te veranderen. Het bad is zelfs voorzien van een beamer. Klaar voor het discozwemmen.
Daniëlle maakt het jammer genoeg niet meer mee. Ze overleed in 2017. Maar een plaquette en de liefkozende bijnaam van het bad zullen iedereen er altijd aan herinneren dat haar droom toch is uitgekomen.
© Copyright 2016 De Limburger / Limburgs Dagblad. Foto Loraine Bodewes