Cas: een echte ondernemer

28 december 2021

In een van de kamers van het leefgroephuis in Uden lijkt het wel een fabriek. Tegen de muur staan dozen met glazen en inpakmateriaal opgestapeld. Aan de andere kant staat een grote machine, met een luchtafvoersysteem. Dit is de werkplek van Cas. Cas is 18 jaar en timmert hard aan de weg, als zelfstandig ondernemer van Xlasering. Hij graveert glazen.

“Het ondernemen zit me in het bloed, net als bij mijn vader. Al sinds mijn achtste programmeer ik en maak ik games. Op mijn 12e bouwde ik mijn eerste webshop. Dat heb ik steeds meer geprofessionaliseerd. Met het maken van zo’n webshop ben je echt wel een jaar bezig. Maar als zo’n webshop dan af is, is voor mij de lol er af. Het bouwen vond ik leuker dan verkopen.”

“Machines en computers interesseren me. En zo kwam ik deze laser graveermachine op internet tegen.” Hoewel het apparaat prijzig was, hield dat Cas niet tegen. “Ik heb contact opgenomen met de fabriek. Dat scheelt geld. Ook mocht ik hem achteraf betalen. Ik wilde toch eerst weten of hij goed werkte. Dat viel in eerste instantie niet mee. Mijn computer aansluiten op het apparaat, de programma’s installeren en het instellen was best een gedoe. Ook was de gebruiksaanwijzing in het Engels en daar ben ik niet zo goed in. Gelukkig heeft de groepsleiding mij geholpen.”

“Ik graveer vooral glazen. Graveren is best lastig. Ik moet goed kijken of het logo of plaatje geschikt is. Als het heel klein of druk is, wordt graferen moeilijk. Ik heb best wel wat moeten oefenen. Restaurants willen graag hun logo op de glazen. En met de feestdagen vinden mensen het leuk glazen te gebruiken, waar hun naam op staat. Maar ik heb bijvoorbeeld ook het huisnummer van de groep gegraveerd. Maar het meest trots ben ik op een wijnglas dat ik voor mijn vader heb gemaakt.”

“Sinds deze week is mijn webshop xlasering.nl live. Hij is nog niet helemaal af. Ik moet best wat regelen als het gaat om betalen en retourbeleid.” Cas kijkt even in de webshop. “Kijk, er zijn nu twee mensen die producten in hun winkelwagentje hebben liggen. Hopelijk worden dat echte bestellingen. Deze webshop heb ik trouwens niet zelf gemaakt. Ik wilde hem heel snel afhebben. En daar heb ik er geen tijd voor. Want ‘s avonds moet ik de boekhouding doen en maak ik ontwerpen om te graveren.”

“Voorlopig kan ik er nog niet van rondkomen. Ik heb ook een baantje bij de supermarkt. Het geld wat ik daar mee verdien, besteed ik aan dagelijkse uitgaven. Het geld wat ik verdien met graveren, wil ik opnieuw investeren. Nu gebeurt het wel eens dat mijn computer vast loopt. Bij machines met een ingebouwde computer heb je minder last van storingen. Maar ik zou ook wel een grotere machine willen kopen, waarmee ik meer mogelijkheden heb en bijvoorbeeld ook ander materialen, zoals mokken kan bedrukken.

Sterk in werk

Cas heeft dit helemaal zelf gedaan. En daar zijn hij en zijn ouders super trots op. Maar er zijn ook jongeren die wel hulp willen of nodig hebben. Zij kunnen terecht bij de Sterk in Werk, dé specialist op het gebied van arbeidstoeleiding voor jongeren en (jong)volwassenen met een ontwikkelingsstoornis, verstandelijke beperking, leer- en/of gedragsproblemen. Zij worden door jobcoaches begeleid naar een passende werkplek, dagbesteding of zinvolle daginvulling.

Terug naar het overzicht