Op woensdag 17 juli onthulden bewoners en begeleiders van Koraal locatie St. Anna officieel de ‘warme deken’. Dit is een deken die bestaat uit honderden gebreide stukjes die samen een kleurrijk geheel vormen. Na anderhalf jaar noeste arbeid is de deken nu klaar. En kan deze worden gebruikt om dierbaren ook na hun overlijden nog even te omringen met warmte. Bijvoorbeeld door de deken over de kist van de overledene te spreiden. De bewoners en begeleiders die hebben meegewerkt aan het samenstellen van de warme deken zijn enorm trots. Ze genoten met volle teugen tijdens de officiële onthulling van de warme deken. Tijdens dat moment werd de deken gezegend door een pastor en lichtte regiodirecteur Wim Swaak nogmaals toe welke belangrijke rol de deken speelt bij het verwerken van verlies en het betuigen van steun. De warme deken kan ook buiten locatie St. Anna op veel belangstelling rekenen. Maar liefst drie cameraploegen legden de officiële onthulling vast. Daarnaast interviewden ze initiatiefneemster Ans Thijssen en brei-toppers Griet en Mia.
Wat is een warme deken?
Wanneer er iemand in je eigen kring overlijdt, brengt dat verdriet en onmacht met zich mee. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dat niet anders. Misschien komt het verlies van een medebewoner of andere dierbare voor deze mensen nog wel harder aan, omdat hun wereld doorgaans niet zo groot is. Hoe mooi is het dan om een bijdrage te kunnen leveren aan een warm afscheid? Bewoners van Koraal locatie St. Anna in Heel begonnen eind 2022 aan het breien van een ‘warme deken’. Een deken bestaande uit honderden gebreide stukjes die samen een kleurrijk geheel vormen. Na anderhalf jaar noeste arbeid is de deken nu klaar. En kan deze worden gebruikt om dierbaren ook na hun overlijden nog even te omringen met warmte. Bijvoorbeeld door de deken over de kist van de overledene te spreiden. De bewoners en begeleiders die hebben meegewerkt aan het samenstellen van de warme deken zijn erg trots. Ze kijken er naar uit om de deken samen met allerlei ondersteuners van het initiatief officieel te onthullen en toe te lichten welke rol de deken speelt bij het verwerken van verlies en bij het betuigen van steun.
Ontstaan van het idee
Ans Thijssen nam het initiatief om een warme deken te gaan maken met bewoners. “Ik werk al sinds jaar en dag bij Koraal locatie St. Anna en in die tijd heb ik vaak de laatste verzorging van bewoners mogen begeleiden. Ondanks het verdriet dat hier mee gepaard gaat, vind ik het inmiddels heel waardevol dat ik hierin iets mag betekenen. Toen mijn zus twee jaar geleden ongeneeslijk ziek bleek te zijn, heb ik hetzelfde voor haar mogen doen. Echter, er was toen één moment waar ik erg tegenop keek: het vervoer van haar lichaam naar de rouwauto. Dit vond ik altijd een vrij klinisch onderdeel van het verder liefdevol uitvoeren van een afscheid. Toen ik hoorde dat er bij het vervoer van mijn zus zou worden gewerkt met een ‘warme deken’ gaf mij en mijn familieleden dit een veel minder beladen gevoel. En ontstond bij mij het idee: een warme deken zou ook een mooie aanvulling kunnen zijn wanneer we bij Koraal afscheid nemen van bewoners.”
Breien voor en met bewoners
Eind 2022 ging Ans samen met een aantal bewoners en begeleiders van de dagbesteding voor ouder wordende cliënten aan de slag. Met het breien van losse lapjes die uiteindelijk zouden worden samengevoegd tot de kleurrijke warme deken. “Dat is een deken voor op de kist”, vertelt Mia. “Dat is voor als mensen doodgaan.” Waarop Griet zegt: “We hebben ook een stukje deken voor Wies gemaakt.” Wies was zelf ook één van de breidames die inmiddels is overleden. Omdat de warme deken toen nog niet klaar was, hebben we voor Wies een klein stukje deken gebreid voor op haar kist.” Op de vraag hoe de kleuren van de lapjes worden uitgekozen antwoordt Bianca heel stellig: “Ik kies de kleuren zelf.” Griet kiest de kleuren niet zelf. Zij vraagt aan de begeleiders welke kleur ze moet pakken. “Ja, want anders past het misschien niet bij elkaar."
Woorden en warmte
De dames van de dagbesteding vinden het gezellig om aan de warme deken te werken. Ze kletsen volop tijdens het breien. Over gezellige onderwerpen, maar ook af en toe over de dood, over afscheid nemen van een dierbare en over hun eigen wensen na hun overlijden. Ans Thijssen: “Zo werken we aan verbondenheid en maken we tegelijkertijd belangrijke onderwerpen bespreekbaar. Ook omdat het bij het verlies van een dierbare soms lastig genoeg is om de juiste woorden te vinden. Vanaf nu kunnen we met de warme deken zonder woorden uitspreken dat we verslagen zijn door het verlies van een medebewoner, maar dat we tegelijkertijd dankbaar zijn wat iemand voor ons heeft betekend. En dat we de overledene en de nabestaanden bovenal een warm en liefdevol afscheid gunnen.”