Ingrijpende jeugdervaringen

We stimuleren onze medewerkers zoveel mogelijk om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. Zo kunnen we zorg en onderwijs verder ontwikkelen en nog beter inspelen op wat cliënten, leerlingen en hun verwanten vragen.

Symposium op 6e Europese congres IASSIDD 2021. In dit symposium hebben Jessica Vervoort-Schel, Femke Scheffers en Gabriëlle Mercera ingrijpende jeugdervaringen bij mensen functionerend op het niveau van een verstandelijke beperking belicht vanuit verschillende (onderzoeks)perspectieven:
1. resultaten naar de prevalentie en de relatie tussen ACE's en factoren in de gezinscontext;
2. een onderzoek naar de risicofactoren en gevolgen van seksuele uitbuiting;
3. een kwalitatief onderzoek naar het dynamische proces van veerkracht.

Mensen functionerend op het niveau van een verstandelijke beperking lopen een verhoogd risico op het ervaren van ingrijpende (jeugd)ervaringen (ook wel ACE's genoemd). Deze ervaringen hebben een grote impact op het psychisch en fysiek welbevinden gedurende de levensloop.
Het doel van het symposium was om nieuwe inzichten en praktische richtlijnen te bieden vanuit het perspectief van zowel ingrijpende jeugdervaringen als veerkracht, om de kwaliteit van leven bij mensen met functionerend op het niveau van een verstandelijke beperking te verbeteren. 

Podcastserie-ketenbreed-leren

In de podcast Ketenbreed Leren gaan Mannus Boote (ervaringswerker) en Marjan de Lange (onderzoeker) met ervaringsdeskundigen en professionals op zoek naar verbeterkansen voor de jeugdhulp. 

In deze podcastserie bouwen we voort op het onderzoek ‘Betrek mij gewoon’ met levensverhalen van 31 jongeren die intensieve, specialistische hulpverleningstrajecten hebben doorgemaakt. Deze ouders en jongeren legden in dit onderzoek de vinger op de zere plek. Ze verwoorden waar ze behoefte aan hadden en maken ons duidelijk wat hen geholpen zou hebben. Wat had bijvoorbeeld meer vertrouwen gegeven en wat was nodig voor meer regie over hun eigen leven?

Dit heeft geleid tot een aantal rode draden en aanbevelingen. In deze vijfde aflevering staat ook de vijfde rode draad uit het onderzoek centraal en die luidt: ouders krijgen nauwelijks aandacht, begeleiding of behandeling voor hun eigen problemen.

Mannus en Marjan spreken hierover met Jessica Vervoort Schel, orthopedagoog generalist en werkt bij Koraal als programmaleider Inhoud & Onderzoek Jeugd en met Shannon Bos, ervaringsdeskundige. Ze hebben het over de samenhang tussen ouders die zelf negatieve gebeurtenissen hebben meegemaakt, hun opvoedingsgedrag en de ontwikkeling van hun kinderen kind. Als ouders niet zelf hebben kunnen leren om hun emoties te reguleren, is het voor hen veel moeilijker hun kinderen te ondersteunen bij het reguleren van hun emoties.

Podcast over de behandeling van ouders in de jeugdzorg