Volledig artikel
Klik hier om het volledige artikel te downloaden als pdf...
In de opvoeding van een kind is er geen vervanging voor de liefde, zorg en ondersteuning die je als ouder kunt bieden. Je wil er altijd zijn voor je kind, alles geven waar je zoon of dochter om vraagt. Alle ouders dragen daarbij de verantwoordelijkheid dat hun kinderen zich op een goede en fijne manier ontwikkelen. Opvoeden is dus een grote opgave. Maar van welke omvang is die opgave als je kind ook een verstandelijke beperking heeft?
Dan wil je als ouder je kind het liefst nog dichter bij je houden. Om te voorzien in elke vraag. Ouders kunnen dit jaren volhouden. Maar als de kinderen en de ouders zelf in andere fasen van hun leven komen, worden de vragen vaak nog groter. Dan kun je als ouder wel wat professionele ondersteuning gebruiken. Zeker als je niet zoveel mensen om je heen hebt waar je op kunt terugvallen.
Voor deze ouders biedt Koraal regio Parkstad thuisondersteuning, een vorm van ambulante hulp die ‘zo lang mogelijk thuis’ als uitgangspunt heeft en elk jaar op meer belangstelling kan rekenen. Medewerkers met veel kennis en ervaring komen hierbij aan huis om de ouders te ontlasten. En de jonge of inmiddels volwassen kinderen te ondersteunen. Denk hierbij aan het overnemen van een stuk verzorging en het ondernemen van activiteiten.
Maar de ambulante medewerkers kunnen de ouders ook bijstaan met advies, bijdragen aan het stimuleren van ontwikkeling, het vergroten van de zelfredzaamheid of juist het afremmen van achteruitgang. Ook kan Team Thuisondersteuning van betekenis zijn als kinderen het lastig hebben op school. Of als oudere kinderen de stap willen zetten richting zelfstandig wonen. Wat het doel ook is, de medewerkers van Team Thuiszorg gaan altijd samen met het gezin aan de slag om te werken aan perspectief. Zelfs als dat betekent dat het voor alle gezinsleden beter is dat een kind op den duur de overstap maakt naar begeleid wonen.
Voorbeeld uit de praktijk
Een jaar geleden realiseerde Fienny Schroeders zich dat er iets moest veranderen. Ze woonde op dat moment drie jaar alleen met dochters Kaily (15) en Senna (9). “Kaily heeft een verstandelijke beperking”, vertelt Fienny. “Ze is echt een schat van een meid. Maar omdat ze in feite een 3-jarige in het lichaam van een puber is, vraagt ze veel aandacht. En met veel bedoel ik eigenlijk altijd; Kaily leunt op me vanaf het moment dat we ’s ochtends wakker worden tot het moment dat we ’s avonds weer samen in bed stappen.”
Gelukkig kan Fienny de zorg voor beide dochters delen met haar ex-man en diens vriendin. “Dat hebben we goed geregeld. Maar toch wisten we dat er vroeg of laat iets moest gebeuren. Wij worden ook een dagje ouder en voortdurend de vragen van Kaily blijven beantwoorden slokt al onze energie op. Daarbij willen we ook dat zij zich blijft ontwikkelen. Iets waar je als ouder niet meer aan toe komt als je ’s avonds uitgeteld op de bank ploft. En wat te denken van Senna, onze jongste dochter. Zij komt straks in een moeilijke leeftijd en ik wil voorkomen dat ze later zegt dat we nooit naar haar omkeken. Wat als ze met foute vrienden in aanraking komt? Dan ben je d’r kwijt!”
Medewerker thuiszorg Monique Dohmen-Oostwegel, Kaily, moeder Fienny en zusje Senna.
Via MEE kwam Fienny in contact met Team Thuisondersteuning van Koraal regio Parkstad. “Monique kwam toen over de vloer voor de intake”, vertelt ze. “Er was onmiddellijk een klik. Met Kaily, maar ook met Senna en mij. Ik kon mijn geluk niet op toen bleek dat zij ook de medewerker was die ons ging ondersteunen. Eén avond in de week.” Na het doornemen van de week ontfermt Monique zich dan altijd over de kinderen. “We doen dan een spelletje”, vertelt ze. “Of we kijken samen naar Ernst en Bobbie. Fienny kan dan rustig het avondeten klaarmaken in de keuken.” Fienny haakt in: “Ja, en daarna gaan we gezellig eten met z’n allen. Monique neemt altijd het toetje mee. Daar staat ze op!” Na het eten gaat Monique verder met Kaily: “Tanden poetsen, onder de douche. Even lekker ontspannen aan het einde van de dag. Fienny heeft dan tijd om de tafel af te ruimen en Senna de aandacht te geven die ze zo nodig heeft.”
Door de ondersteuning kreeg Fienny weer wat meer lucht. “Ik kon genieten van hoe Monique en de meiden plezier hadden. Maar ik dacht ook: zij doen de leuke dingen en ik sta hier nog steeds de afwas te doen. Kon ik dat maar omdraaien. Dat iemand anders de zorgtaken op zich zou nemen en dat ik mijn energie kon steken in wat moeders en dochters samen doen.” Daarop raakten Fienny en Monique verder met elkaar in gesprek. “Door de hoeveelheid aandacht die Kaily nodig heeft, is de stap naar begeleid wonen uiteindelijk onvermijdelijk”, vertelt Monique. “Na het zorgvuldig afwegen van alle opties waren we het er over eens: het juiste moment om die stap te zetten is NU!”
Monique en haar collega’s gingen op zoek naar een geschikte woongroep bij Koraal locatie Op de Bies. Met een sfeer en samenstelling die aansluit op de behoeften en persoonlijkheid van Kaily. “Die woning hebben ze inmiddels gevonden”, vertelt Fienny. “Vijf minuten hier vandaan. Dan kan ik ’s avonds eenvoudig naar haar toe om iets leuks te doen, haar te douchen of in bed te stoppen. In de weekends kan ze gewoon naar huis. En doordeweeks heb ik dan eindelijk de ruimte om te investeren in mijn band met Senna. Dat biedt voor haar ook meer perspectief.”
Niet alleen voor Kaily en Senna lonkt er nu een toekomst met mooie perspectieven. Onlangs kreeg Fienny ook de kans waar ze al een tijdje op wacht. “Ik werk al 13 jaar bij Meander in de huishouding. Omdat er nu veel vraag is naar personeel in de zorg, heb ik gesolliciteerd en kreeg ik de kans om de opleiding verzorgende te volgen. 20 uur werken en 8 uur naar school. Toen heb ik met Monique overlegd: dit is wat ik altijd wilde, maar waar ik door de zorg voor Kaily nooit aan toekwam. Dit moet ik doen!”
Inmiddels woont Kaily anderhalve maand in een buitenwoning bij Op de Bies. Ze heeft zich wonderbaarlijk goed aangepast aan de nieuwe situatie. Op de woongroep heeft ze altijd iemand om zich heen en kan ze vertrouwen op medewerkers die werken met hun hart. Haar blijdschap is groot als Fienny en Senna op bezoek komen. Of als ze in het weekend gaat logeren bij papa of bij mama. Senna geniet van de extra aandacht die ze thuis krijgt. En Fienny, die werkt aan de toekomst waarvan ze al droomde toen ze vroeger op school zat.
Het verhaal van Kaily, Fienny en Senna is een mooi voorbeeld van hoe Koraal de uitgangspunten van hun toekomstvisies op het gebied van jeugd en langdurige zorg vormgeeft: zo lang mogelijk thuis. En anders zo thuis mogelijk.