Meer dan zomaar verhuizen: verrast door wat onze bewoners wél kunnen

06 april 2021

Op het terrein van St. Anna staan al geruime tijd de bedrijfsbussen van bouwvakkers, schilders en monteurs. Veel woningen zijn of worden verbouwd. Als de woningen klaar zijn verhuizen de groepen en nemen zij hun intrek in de verbouwde woning. Dit is een ingewikkeld proces en je kunt het dan ook niet vergelijken met een gewone verhuizing. In dit nieuwsbericht een stand van zaken over de verbouwingen en een inkijk in de verhuizing van Polderhof 5.

De verbouwingen zijn begin 2019 gestart bij de EVB+. Deze woningen zijn inmiddels verbouwd en gemoderniseerd. De verbouwingen van de woningen van de seniorengroepen zijn onlangs gestart. Als deze aan het eind van dit jaar opgeleverd worden, zijn veel woningen van St. Anna van binnen en buiten verbouwd. Maar voordat een verbouwing kan starten, is er een heel proces aan vooraf gegaan. Nieuwe richtlijnen bepalen wat wel en niet mag, er moet slim worden gerekend want het gaat om flinke investeringen, collega's van vastgoed en facilitair werken mee en alle woongroepen worden actief bij het proces betrokken. Bij het ontwerpen wordt rekening gehouden met de wensen van cliënten en medewerkers. Dat geldt niet alleen voor de centrale ruimtes zoals woonkamer, activiteitenruimte, keuken en tuin. Maar ook voor de kamers van cliënten. Tijdens de verbouwing moeten verschillende groepen tijdelijk in een andere woning gaan wonen. Daarnaast is ook het woonperspectief van elke cliënt bekeken en hierdoor is ook in sommige woningen de groepssamenstelling veranderd. Kortom, voor alle groepen is het een spannende periode.

Polderhof 5
Polderhof 5 is een groep met Meerzorg cliënten met een-op-een begeleiding en elke bewoner heeft naast de slaapkamer een eigen activiteitenkamer. De hele groep moest tijdens de verbouwing in een andere woning op het terrein gaan wonen. Dat vraagt veel van de bewoners. Hun vertrouwde omgeving, waar zij zo op leunen, verandert opeens en dat is heftig. Riëlle Evers is begeleider van Polderhof 5. Riëlle: 'Voor mij is de tijd omgevlogen. Het is dubbel: natuurlijk was het soms zwaar en soms voelde het als logeren op een tijdelijke plek. Maar het was ook mooi en bracht nieuwe inzichten. Vaak zijn we verrast door onze bewoners. En stond ik versteld over wat zij allemaal wél kunnen. En dat in deze coronatijd waarin we zoveel beperkingen hebben waarmee de bewoners dagelijks worden geconfronteerd en waar niemand blij van wordt. Toch is het ons gelukt om in onze groep de positiviteit vast te houden'.

 

Blije bewoners en trotse medewerkers
Kun je ook aan de bewoners zien of merken dat het eindresultaat goed is? Riëlle: 'Zeker. Eén bewoner liep de nieuwe woning binnen en zei "het ziet uit als thuis". Een andere bewoner van onze groep heeft twintig minuten van blijdschap staan springen in de woonkamer. Dat was fantastisch om te zien. We hebben ook dingen geleerd. We hadden van één bewoner zijn compleet versleten bureaustoel vervangen voor een mooie nieuwe stoel. Dat was op zijn zachtst gezegd geen succes en hij wilde meteen zijn oude stoel terug. Gelukkig konden we die nog uit de container vissen'.

Zo'n drukke periode is ook een test voor het team. Riëlle: 'De teaminspanning was groot. Binnen het team werden we ingezet daar waar we individueel goed in zijn. De één bleef tijdens de verhuizing bij de bewoners terwijl andere teamleden hielpen met verhuizen en inrichten. We hebben elkaars kwaliteiten goed gebruikt en iedereen zijn aandeel laten leveren waar hij/zij goed in is. Maar altijd vanuit het besef dat we samen verantwoordelijk waren en het samen moesten laten slagen. Dat is gelukt en als team zijn we daar trots op'.

De nieuwe huiselijke inrichting straalt veel rust uit.


Metamorfose
Bij het bekijken van de foto's kun je alleen maar concluderen dat de nieuwe huiselijke inrichting veel rust uitstraalt. De groep wil graag van het stempel af dat de inrichting bij EVB+ steriel en kaal moet zijn. Voor de kleuren van verfwerk en meubels zijn grijze en gedekte kleuren gebruikt. Niet heel spannend maar wel subtiel en tijdloos. Door de rustige kleuren te combineren met kleurrijke spullen is een mooie inrichting ontstaan. Sommige meubels zijn vervangen en met een bescheiden budget hebben we bijvoorbeeld lampen gekocht op Marktplaats en bij de Kringloopwinkel. Zo hebben we de woning samen met de bewoners aangekleed. Aan het groen binnen is ook gedacht, want Polderhof 5 heeft via tuincentrum Bart Faassen uit Beegden mooie planten verkregen. Een mooi voorbeeld van een fijne samenwerking met een lokale ondernemer.

Coördinatie
Ook voor de medewerkers van regio Noord- en Midden-Limburg is verhuizen geen dagelijks werk. Een grote verhuizing is complex en hierbij zijn veel mensen betrokken. En dat vraagt om projectcoördinatie. Als we terugkijken op de verhuizingen dan kunnen we trots zijn op hoe het gegaan is. Riëlle: 'Het is het werk van veel collega's die keihard hebben gewerkt: mijn collega's van Polderhof, Sendy, Nikki en Joep. Maar ik wil Nanine van Lieshout even apart noemen. Als projectleider verhuizingen coördineert zij de hele boel en namens ons team willen wij haar en iedereen die geholpen heeft bedanken voor alle inzet en hulp'.

Terug naar het overzicht